Пернатий співрозмовник – папуга, що говорить

Раніше птах, навчений людської мови, оцінювався на вагу золота. Папуга, який вимовляє кілька фраз, був доступний лише багатими сім’ями. Тепер заморське диво ні в кого не викликає такого бурхливого захоплення. Це, швидше, звичний вихованець, ніж екзотика. І навчити птаха говорити ви можете і самі, коли і у вас, і в папуги знайдеться для цього достатньо часу.

Папуга папугу – ворожнеча. Не всі птахи цього сімейства навчаються однаково. Найшвидше процес йде з хохлатим жако, він вважається чемпіоном із запам’ятовування слів. Не набагато відстають від нього хвилясті та папуга корела. А ось великий ара – учень не надто здатний, хоч і він може досягти деяких висот розмовної науки.

1. Важлива умова для навчання птиці – її довіра до власника. Заняття варто починати, коли досягнуто цілковитої взаємодовіри. Поки птах сахається у бік від нової обстановки та появи візитера у вашій особі, пояснювати їй урок – марно. А от коли вона радісно посвистує з вашим наближенням, ще краще – спокійно сідає до вас на руку – можна приступати.

2. Папуги – товариські створіння. У природі переважно селяться зграями. Пара птахів, заведена вами, не удостоїть вас розмови вашою мовою: їм вистачить спілкування один з одним. Помічено, що легше починає говорити птах, який живе один у вашому будинку, коли ви – єдина для нього компанія.

3. Клітку «учня» важливо помістити в спокійному містечку, щоб ніщо не відволікало від занять. Включений телевізор, радіо – прикрі перешкоди у навчанні. Хоч із них безперервно мчить розмовна мова, але вона й збиває птаха з пантелику. Поступово цей шум входить у звичку, швидко сказані слова вносять плутанину у сприйняття.

4. Слово (потім – фразу) папузі промовляють багато разів. Не поспішаючи, розтягуючи голосні: так птахові легше відтворюватиме. Хвилястим папужкам ще й на високих тонах: мову жіночу, дитячу їм легше сприйняти, ніж чоловічий тембр.

5. Слова для пернатого учня нічого не означають, якщо не підкріплені ситуацією. Приходячи, вітаєтесь; до вихованця звертаєтеся на прізвисько; пригощаєте, називаючи смачні шматочки, вчіть просити.

6. Слова, яким навчаєте папугу, вимовляйте емоційно. Одноколірні фрази птиці нецікаві. Тільки стежте за промовою: сказана в серцях лайка стане поштовхом до запам’ятовування, якщо повториться кілька разів.

За 1 день, за 1 заняття результатів ви не досягнете. Варто підготуватися до довгострокових занять. Деякі папуги вчаться розмовляти понад рік. Від вас знадобиться безодня терпіння, зате потім у будинку виявиться прекрасний співрозмовник – ваш папуга, що говорить.