Чи потрібно виховувати собак дрібних порід?

Яке розчарування відчувають власники, коли їхній улюбленець виростає і починає гризти руки під час спроби обрізати кігті, невпинно гавкати на будь-який об’єкт, що рухається, або мітити кожен куточок у будинку. Декоративні породи собак часто стають об’єктами зневажливих стереотипів: їх називають дурними, боягузливими, негідними бути справжніми собаками, та ще десяток інших неприємних епітетів, які постійно застосовують до милих чихуахуа, йорків, тойчиків і шпіців. Але чи є причиною цього їхній розмір? Ми впевнені, що ні. Якщо ви любите і хочете дізнатися більше про маленьких друзів, рекомендуємо читати про породи собак на нашому сайті https://vet-portal.com.ua.

Декоративні породи собак

Важливість усвідомлення потреб малих собак

Незважаючи на їхній крихітний розмір, який у наймініатюрніших представників іноді ледь сягає півтора кілограма, вони залишаються собаками (такими самими справжніми собаками, як вівчарки чи добермани), і їхні базові потреби абсолютно такі самі, як і у великих порід. Це вкрай важливо усвідомлювати. Адже саме через неправильне сприйняття маленьких собак як діточок або модних аксесуарів ми самі часто створюємо безліч проблем, як для себе, так і для наших вихованців. Незадоволені потреби собак і недостатня увага до їхнього виховання та навчання сприяють виникненню багатьох проблем з поведінкою, які не можна ігнорувати, навіть якщо собака вміщається в долоню.

Про що потрібно подбати власнику декоративного улюбленця, щоб виростити щасливого і слухняного пса-компаньйона?

По-перше, це своєчасна соціалізація з навколишнім світом. Одна з великих помилок, яку роблять нові господарі декоративних порід (особливо якщо цуценя з’явилося в сім’ї взимку) – це відсутність прогулянок. Цуценя бережуть і не виносять на вулицю “до весни”, а коли приходить весна, собака виходить на прогулянку як підліток-Мауглі, що лякається всього і прагне повернутися додому до своєї пелюшки й улюбленого дивана. Період соціалізації (до 16-18 тижнів) слід використовувати максимально, щоб знайомити цуценя з усім, що його оточує в майбутньому: іншими собаками, людьми, місцями, звуками, запахами, різними погодними умовами тощо. Позитивний досвід взаємодії, отриманий вчасно, допоможе уникнути багатьох проблем у майбутньому.

Навіть у дорослому віці прогулянки залишаються однією з найважливіших частин психоемоційного здоров’я собаки. Навіть якщо маленький песик може впоратися з туалетними справами на пелюшці, регулярні прогулянки все одно необхідні, навіть за неприємної погоди. Ментальна активність і соціальна інтеракція, які собака отримує під час прогулянок, неможливо замінити чимось іншим.

Папільон

По-друге, дуже важливо вчасно знайомити собаку з усіма процедурами і маніпуляціями, такими як купання, сушіння феном, розчісування (особливо для довгошерстих порід), стрижка кігтів, чищення зубів і вух. Також потрібно звикнути до одягу та взуття, яке часто необхідне для представників маленьких порід. Це значно полегшить життя і собаки, і його власника. Адже нервові зриви, побачивши інструменти для догляду за собакою, – це неприємне заняття для всіх. Недоторкнуті кігті та занедбана шерсть можуть призвести до проблем зі здоров’ям і дискомфорту, що створює замкнуте коло.

По-третє, важливими є правила поведінки в домі, які мають бути ясними та зрозумілими для собаки, з огляду на його потреби та благополуччя. Наприклад, можна навчити собаку спокійно зустрічати кур’єрів та інших гостей, якщо провести своєчасну соціалізацію та навчити його бажаної поведінки, наприклад, спокійно обнюхувати, а не проявляти агресію. Також корисно навчити собаку не вимагати їжу чи увагу гавкотом – це цінна навичка.

І останнє, але не менш важливе – це команди. Так, не тільки великим собакам потрібно знати базові команди. Деякі з них можуть бути життєво важливими в критичних ситуаціях. Наприклад, команда “Стій”, відпрацьована до автоматизму, може допомогти зупинити собаку, який переслідує голуба через дорогу. Уміння почекати на місці (витримка) також корисне, коли ви зайняті справами навколо. Навчання команд і трюків не тільки зміцнює довіру і контакт із вашим улюбленцем, а й надає йому когнітивне навантаження і можливість весело провести час разом. Не забувайте забезпечити вашу собаку комфортним, повноцінним і щасливим життям.