Про вагітність кішки

Кошеня у вашому будинку – це абсолютно несамостійне, повне довіри до людей створення. Організм його слабкий і беззахисний, рухи неточні та незграбні. Але час біжить, кошеня росте і набуває рис граціозної гордої тварини. Разом з цим у нього проявляється генетично закладене бажання до продовження роду, про що сигналізує поведінка кішок, що змінюється, – вони починають надмірно пеститися і вокалізують.

По досягненню фізіологічної зрілості тварини (у кішок це 10-15 місяців) перед власниками постає питання про кастрацію/стерилізацію. Якщо у ваші плани не входить розведення кішок, то найкращим варіантом буде стерилізувати чи каструвати тварину. Найкраще зробити це в період до півроку, не даючи організму вихованця пройти статеву перебудову, що супроводжується статевою поведінкою. Якщо ж ви хочете отримати потомство від своєї кішки, то повинні бути впевненими, що зможете подбати про неї в цей непростий фізіологічний період і, найголовніше, забезпечити кошеням гідне існування.

Вже на етапі планування в’язки власник повинен з усією серйозністю підійти до розведення. У майбутньої мами повинні бути виконані всі вакцинації за віком, проведена дегельмінтизація та доліковані всі захворювання, які можуть завдати шкоди потомству. Якщо тварина на постійній основі приймає будь-які препарати, необхідно проконсультуватися з лікарем про їхню безпеку в період виношування плодів. При деяких генетичних патологіях або серйозних набутих захворюваннях (наприклад, хронічній хворобі нирок на 3-4 стадіях) віддавати кішку в розведення протипоказано, тому перш ніж шукати партнера вашій кішці, необхідно пройти огляд і отримати консультацію у вашого ветеринара.

Не зайвим буде перевірити також усі документи майбутнього батька кошенят і запросити скринінговий аналіз хронічних інфекцій, носієм яких може бути.

Вагітність кішок триває в середньому 63-65 днів. Перші ознаки вагітності ви можете помітити не раніше ніж через 3-4 тижні. У кішки може почати округлятися животик, вона частіше шукає затишні містечка, її характер змінюється на краще – вона стає лагідною та податливою. Також ви можете побачити колір сосків, що змінився, з ніжного до яскраво-рожевого. Підтвердити або спростувати ваші здогади може ветеринарний лікар, який з 21-го дня вагітності визначить життя, що зароджується, за допомогою УЗД-апарату. Він може лише розглянути ембріони в плодових бульбашках, а й оцінити їх життєву активність. Не завадить також підрахунок майбутнього приплоду. Якщо лікар не визначив вагітності, не варто раніше часу засмучуватися, просто потрібно повторити обстеження через тиждень.

Вагітні кішки досить самостійні у питаннях виношування та самих пологів, тому найголовніше для власників бути поруч і оточити любов’ю та турботою вашу вихованку.

Раціон мами, що годує, необхідно давати і кошеням починаючи з 4-5-тижневого віку, спочатку використовуючи вологий консервований корм, а вже потім поступово додавати і сухий. Для того щоб кошенята краще їли сухий корм, спочатку його можна трохи розмочувати водою.

Не потрібно прагнути обмежити рухливість майбутньої мами, тому що фізична активність буде навіть корисною з метою покращення кровообігу та харчування тканин плодів.

Перед пологами краще ще раз відвідати фахівця та проаналізувати здоров’я кішки та майбутнього потомства. Повторити УЗ-дослідження, перевірити самопочуття всіх кошенят, знову їх перерахувати або додатково провести рентгенологічне дослідження, яке на пізніх термінах дає більш точну відповідь про кількість плодів.

Не варто хвилюватися і занадто часто навідуватися до лікаря без видимих причин. Кішки дуже схильні до стресу, а вагітність посилює цей стан. Краще постарайтеся створити вдома спокійну атмосферу. Оточіть вашу кішку любов’ю, турботою та теплом.