Кастрація, стерилізація, догляд після операції

Спочатку розберемося в термінології.

Кастрація – це видалення репродуктивних органів. У самців при цьому видаляються сім’яники (яєчка) а у самок проводиться видалення матки та яєчників. Метою планової операції у тварин служить корекція статевої поведінки та ліквідація здатності до відтворення потомства.

Стерилізація – це процедура, спрямована виключно на ліквідацію чи тимчасове пригнічення репродуктивної функції тварин; статеве поведінка і всі вторинні статеві ознаки залишаються незмінними. У разі оперативного втручання проводяться маніпуляції, не пов’язані з видаленням яєчок та яєчників.

Таким чином, стерилізація тварин недоцільна, тому що вона не відповідає поставленому завданню – не змінює статеву поведінку і не усуває інших неприємних статевих ознак (сеча самців зберігає різкий запах). У переважній більшості випадків (99%) ветеринари вдаються до кастрації тварин: кастрації самок та кастрації самців.

Отже, мова йтиме про кастрацію. На сьогоднішній день практично немає сумнівів, що кастрація є благом для здоров’я котів та котів. Доведено, що відсутність статевих залоз позитивно впливає на стабільність психіки та гормональний баланс в організмі тварин. Люди схильні приміряти на вихованців своє життя та сприйняття багатьох його моментів. Але тварина не людина. Воно ніколи не відчуватиме соціальних переживань, пов’язаних з відсутністю того чи іншого органу – просто користуватиметься тим, що є і радіти життю без згубних для організму гормональних сплесків, що нерідко призводять до бійок у котів і почуття тривалих психічних занепокоєнь у кішок. Усунення органів, що не використовуються за призначенням, профілактує розвиток низки захворювань та новоутворень репродуктивної системи: сім’яників, простати, яєчників, матки. Усі наявні на даний момент дані про шкоду кастрації для котів і котів не мають достатньої доказової бази і мають суперечливий характер.

Кастрація котів досить проста хірургічна процедура, яку проводять під загальною анестезією. Для профілактики травмування ранок при розлизуванні їх тваринам на 5-7 днів на котів рекомендують надягати захисні післяопераційні коміри. Загоєння та повне відновлення тварини відбувається, як правило, протягом 1–2 тижнів. Процедура настільки проста, що за відсутності анестезіологічних протипоказань досить часто і успішно проводиться в домашніх умовах.

Кастрація кішок пов’язана з проникненням хірурга в черевну порожнину з метою видалення матки та яєчників. Таке проникнення, або правильніше назвати «хірургічний доступ», може здійснюватися двома способами: серединна лапаротомія – розріз проводиться трохи нижче за пупок і бічна лапаротомія – розріз проводиться збоку. Можливе також ендоскопічне проведення кастрації кішки. В цьому випадку в залежності від обраної методики на животі роблять від одного до трьох маленьких надрізів-проколів, через які вводять мініатюрну камеру та маніпулятори для видалення матки з яєчниками. І хоча сучаснішим методом є лапароскопічна кастрація, не можна з упевненістю сказати, яка методика краща і менш травматична. Дуже багато в цій ситуації залежить від досвіду хірурга. Післяопераційна реабілітація трохи складніша. Кішці рекомендується носити післяопераційну попону головним чином як засіб профілактики розлизування місць накладання швів. Час відновлювального періоду не займає, як правило, понад 14 днів.