Розплідники

Племінне розведення собак та отримання якісного потомства забезпечується професіоналізмом та відповідальністю людей, які займаються розведенням та вирощуванням породистих собак. Для регулювання та координації кінологічної діяльності та племінної роботи у 1991 році в нашій країні створено Російську кінологічну федерацію (РКФ), або союз кінологічних організацій. РКФ стала наступником Всесоюзної кінологічної федерації (ВКФ).

Одним із завдань організації було вступ РКФ до Міжнародної кінологічної федерації (FCI – Fédération Cynologique Internationale), що дозволило б брати участь у міжнародних виставках собакам вітчизняного розведення, а також отримати визнання світовим кінологічним співтовариством російського племінного собаківництва. Завдяки членству в FCI багато породистих собак російського розведення стали найкращими представниками породи у світі і здобули титули чемпіонів, а сама РКФ змогла проводити міжнародні виставки собак на території РФ.

Зараз племінна робота в Росії проводиться в розплідниках чи окремими заводчиками за участю клубу чи РКФ. При придбанні цуценя у заводчика, який є членом РКФ, власнику видається щеняча картка з логотипом РКФ, назвою та адресою кінологічної організації. Самі родоводи, видані РКФ, мають офіційний бланк із кількома ступенями захисту, голограмою, емблемами FCI та РКФ.
Розплідники собак в Росії
Собачий розплідник (kennel) – це організація, що займається розведенням та вирощуванням собак однієї чи кількох порід та зареєстрована в РКФ. Власник розплідника (заводчик) повинен обов’язково мати спеціальну освіту – ветеринарну, кінологічну чи зоотехнічну. Професійні керівники розплідників мають великий стаж роботи із породою.

Зареєстрований в РКФ розплідник має власну назву (бренд), яка присвоюється РКФ як частина прізвиська всім цуценятам, народженим у розпліднику, назва також визнається у FCI.

Зареєстровані розплідники мають певне буквосполучення для тавра, присвоєне РКФ і пройшло реєстрацію в FCI. За членство у РКФ керівник розплідника щорічно сплачує внески.

Розплідник може розташовуватися на певній території та мати одного керівника або бути клубом кількох заводчиків, які мешкають у різних місцях.

Керівник розплідника самостійно проводить:

• племінну роботу (веде племінний облік, підбирає пари, здійснює штучне запліднення, вирощує цуценят, бере участь у виставках), причому для цього не потрібна консультація чи контроль представника клубу чи РКФ. У розпліднику в племінній роботі беруть участь самки, які можуть належати різним власникам, але мають бути отримані тільки в цьому розпліднику;

• актування цуценят (огляд, таврування, оформлення документів);

• організує проведення дослідження своїх цуценят та дорослих собак на наявність або відсутність спадкових захворювань (наприклад, дисплазію кульшових суглобів), з наданням результатів обстеження в РКФ та майбутнім власникам тварин;

• при необхідності виключає цуценят та дорослих собак із племінного розведення.

Не слід плутати собачий розплідник і притулок для тварин, де містяться підібрані бездоглядні помісні чи породисті собаки, які не мають власника.

Крім розплідників існують самостійні заводчики, які займаються розведенням породистих собак.
Зареєстрований заводчик
Зареєстрований заводник (Breeder) має заводську приставку, присвоєну РКФ. Заводська приставка є набором символів (не більше 15) і є складовою кличок всіх собак, виведених у даного заводчика. Зареєструвати заводську приставку за правилами РКФ може будь-яка особа віком від 18 років і старша, яка має племінну суку віком від 15 місяців. В даному випадку заводчику не обов’язково мати спеціальну освіту або досвід роботи в кінології, йому достатньо перебувати в будь-якому клубі, а племінна робота ведеться під контролем досвідченого члена цього клубу, який проводить консультації з розведення, актування цуценят, видає щенячі картки за участю РКФ. Заводчик не сплачує щорічних внесків, може займатися племінною роботою у себе в квартирі.
Поради покупцю
Виходячи з усього вищевикладеного, при покупці породистого цуценя зверніть увагу на його походження, наявність реєстрації розплідника або заводчика в РКФ, тавра, щенячої картки встановленого зразка. Професійний заводник або керівник розплідника обов’язково запросить до себе, покаже батьків щеняти і всю послід, результати проведених досліджень на спадкові патології, запропонує поспілкуватися з собаками, при необхідності консультуватиме вас протягом усього життя собаки.

Якщо ви шукаєте собаку певної породи, не рекомендується купувати її з рук, за оголошенням, без документів або з невідомою історією. У такому випадку ви ризикуєте купити тварину, яка страждає на різні захворювання, без породи і з поганим характером.