Тічка у собак

Перша течка
Тічка у собак – це ознака наявності статевого циклу у самки, що характеризується виділенням слизу зі статевих органів.

Тічка у сук пов’язана з настанням статевої зрілості.
Статева зрілість
Статева зрілість у собак – це вік тварини, коли в організмі збільшується вироблення статевих гормонів та статевих клітин, що призводить до змін з боку репродуктивної системи та початку статевого циклу. У сук статева зрілість і, відповідно, статевий цикл і тічка починаються у віці 6-12 місяців залежно від породи та умов годівлі та утримання, і триває протягом усього життя самки.
Етапи течки у собак
Тічка пов’язана з початком статевого циклу. У цей період самка проявляє статеву активність, здатна спарюватись і приносити потомство. Оскільки собак відносять до моноциклічних тварин, протягом року вони можуть відзначатися від однієї до трьох статевих циклів. У аборигенних порід собак, таких як басенджі, статевий цикл настає один раз на рік.

Статевий цикл самки включає кілька періодів: проетрус (предтечка), еструс (течка, статеве полювання), діетрус (період жовтого тіла), анетрус (період статевого спокою).

Проетрус – фаза статевого циклу, коли організм самки та репродуктивна система готуються до спаровування та запліднення. Тічка є ознакою початку проетрусу. Предтечка продовжується у самок в середньому 9-12 днів, іноді від 2-х до 16-ти днів.
Ознаки та тривалість течки
Тічка, статеве збудження та полювання пов’язані з виробленням статевих гормонів (естрогенів) яєчниками. Естрогени впливають на репродуктивну систему, створюючи умови для появи тічки: посилюється кровопостачання та розвивається потовщення та набряк стінки матки та піхви, розкривається шийка матки, набухають зовнішні статеві органи. Кров’янисті виділення зі статевої петлі – ознака початку тічки. Надалі характер виділень може змінюватися до прозорих залежно від дня течки.

У період тічки можуть збільшуватись молочні залози з утворенням секрету, що корелює з рівнем естрогенів в організмі тварини. Регулярне набухання молочних залоз та виділення секрету під час тічки викликають ризик розвитку запалення та пухлин молочних залоз та є прямими показаннями до стерилізації після закінчення тічки.

Сама тічка у собак триває близько трьох тижнів. У перші два тижні від початку тічки виділення кров’янисті, рясніші. Наприкінці проетрусу (в середньому до 9–16 дня) кількість виділень зменшується, вони стають світлішими, а наприкінці тічки – прозорими.
Особливості поведінки
Під час тічки змінюється поведінка собаки. Самки стають збудливими та дратівливими, іноді виявляють агресію. Погано підкоряються власнику, нерідко тікають. У період тічки може знижуватися апетит і трохи підвищуватися спрага. Деякі самки мочаються вдома в недозволеному місці або у них відзначається часте сечовипускання на прогулянці. На вулиці ними починають цікавитись самці, але до закінчення підготовки організму до течки (предтечки) самки їх не підпускають.

З настанням еструсу (період статевого полювання), який триває в середньому 9 днів (2-16 днів), виділення зі статевих органів самки вже рожеві або прозорі, вульва менш набрякла, самка допускає самця. Після закінчення статевого полювання чи в’язки ознаки тічки швидко зникають, припиняються виділення з петлі. Сама петля стає звичайного розміру.

Далі настає період жовтого тіла, а за ним період статевого спокою, які становлять приблизно 60 та 120 днів відповідно. У цей час самки не виявляють ознак статевого збудження, виділення з статевих органів відсутні, зовнішні статеві органи нормального розміру.
Проблемна течка у собак
У яких випадках варто звертатися до лікаря в період течки та після неї:

1. Затяжна течка, понад три тижні;

2. Рясні кров’янисті виділення під час течки протягом трьох тижнів та більше;

3. Виражена млявість, відмова від корму та сильна спрага, підвищення температури тіла на тлі тічки;

4. Тічка, що супроводжується каламутними виділеннями зі статевої петлі з неприємним запахом;

5. Виражене набухання молочних залоз та поява великої кількості секрету в період тічки;

6. Поява виділень різного характеру після закінчення тічки;

7. Почастішання чи зменшення кількості течек;

8. Ознаки хибної щенності (набухання молочних залоз, зниження активності, занепокоєння тварини) через 2 місяці після закінчення тічки;

9. Підвищена спрага у самки після закінчення тічки, навіть за відсутності виділень із статевих органів.

Всі вищеперелічені ознаки можуть бути симптомами запальних процесів репродуктивної системи та гормональних порушень, що потребує своєчасної діагностики та лікування.

Для профілактики розвитку ускладнень з боку репродуктивної системи самки на тлі тічки, за умови, що ви не збираєтесь отримувати потомство, рекомендується проводити стерилізацію тварини в ранньому віці. Згідно з сучасними науковими дослідженнями, краще це робити до настання першої тічки.