В’язка собак

Про отримання цуценят від свого собаки замислюється кожен власник. Однак від процесу селекції породи багато залежить здоров’я собаки та її майбутнього потомства. Саме тому розведенням породистих тварин мають займатися професіонали – заводчики.
Вік для в’язки
В’язка (спарювання, злягання, статевий акт) – введення сперми в статеві шляхи самки зі статевого апарату самця з метою запліднення та отримання потомства. В’язка забезпечується набором безумовних та умовних рефлексів у тварини.

У сук статева зрілість характеризується початком статевого циклу та появою тічки. У цьому відбувається у віці від 6 до 12 місяців. У собак статева зрілість настає на 1-2 місяці пізніше, ніж у самок, і виражається наявністю статевого потягу.

При цьому в’язку та отримання потомства у собак рекомендується проводити після досягнення ними фізіологічної зрілості, коли тварина анатомічно та фізіологічно розвинена, а розміри тіла близькі до розмірів дорослого собаки. Фізіологічна зрілість організму забезпечить повноцінну в’язку та запліднення, нормальні пологи, виношування та вирощування здорового потомства.

Фізіологічна зрілість у сук настає у віці 1,5-2 років, у кобелів – 2 роки. При цьому не рекомендується проводити першу в’язку у собак старше 5-6 років, кобелі в такому віці менш активні і мають знижену якість сперми, у сук – щенность (вагітність) і пологи протікають важче. У середньому собак в’яжуть до 8-річного віку.
Необхідність в’язання
Думка, що собаку треба хоча б раз пов’язати та отримати від неї потомство, помилково і не має жодної науково-доказової бази. Навпаки, під час в’язки можливе інфікування статевих шляхів, розвиток венеричної саркоми у кобелів та сук. Щінність, пологи та лактація підвищують ризик розвитку запальних та онкологічних захворювань репродуктивної системи та молочних залоз у самок. Тому в’язку собаки необхідно проводити тільки якщо ви плануєте отримати від неї потомство. Якщо тварина не йде у розведення з якихось причин, рекомендовано провести стерилізацію (кастрацію). Ця операція у собак у молодому віці допомагає знизити ризики багатьох захворювань репродуктивної системи, покращує якість життя і навіть збільшує терміни життя вихованця.
Основні правила
Якщо ви вирішили отримати потомство від свого собаки, то потрібно дотримуватися деяких правил:

1. Підготувати собаку до в’язки. Тварину необхідно обробити від гельмінтів та ектопаразитів, а також провакцинувати не пізніше, ніж за 14 днів до в’язки, якщо була порушена схема вакцинації.

2. Рекомендується в’язати сук не частіше ніж один раз на рік.

3. До в’язки допускаються лише здорові тварини. Собакам, яких планують в’язати, забезпечують збалансоване годування, активні прогулянки, проводять збір анамнезу та загальний клінічний огляд тварини.

4. Бажано записати перший день початку течки та статевого полювання, тому що овуляція у собак має спонтанний характер і пов’язана з початком статевого полювання.

5. В’язку проводять на 10-14 день після початку течки або 2-3-й день після початку статевого полювання.

6. Щоб визначити оптимальний термін для в’язки та запліднення, рекомендується проводити дослідження піхвових мазків та аналіз крові на рівень прогестерону та лютеїнізуючого гормону.

7. Планову в’язку проводять у тихому місці, самку краще привозити до самця. Тварин витримують на голодній дієті. Проводять спільну прогулянку. На агресивних тварин надягають намордники.

8. При необхідності інструктор та власник утримують самку та самця до закінчення в’язки (статевого замку).

9. Через 1-2 дні в’язку можна повторити.

Після в’язки ознаки виділення із статевих органів самки стають світлими та ознаки тічки зникають.
Овуляція у собак
День для в’язки самки (воно ж – час овуляції) визначають лабораторними методами дослідження (цитологія піхвового мазка, гормональні дослідження) та за допомогою візуальної діагностики (УЗД яєчників, ендоскопія). Це необхідно для запліднення максимальної кількості яйцеклітин та отримання найбільшої кількості цуценят, запобігання повторним в’язкам та визначення термінів щенності, пологів або кесаревого розтину.
Штучне запліднення
Нині дедалі ширше поширення набуває метод штучного запліднення собак.

Існує безліч переваг штучного запліднення собак.

Цей метод дозволяє ефективно використовувати самців-виробників, підбирати найбільш підходящі пари собак для отримання якісного потомства. Так само суттєве запліднення знижує ризик розвитку статевих інфекцій у самок і самців.

Однак ця процедура є досить витратним способом розмноження тварин і потребує спеціальних приладів, обладнання та грамотного фахівця.

Штучне запліднення включає: отримання сперми від виробника, оцінку якості сперми, її розведення та зберігання, введення у статеві шляхи самки.